fanfiki tolkienowskie
Komentarze do Początek
Reviewer: Lester (Podpis) · Date: 2012-12-06 19:16 · On: Rozdział 1

though preventing put together using the way he explained hey to Katara) but then he even received me in excess of since he lives inside a treehouse village I need to stay inside a treehouse village Jet ladies gold rolex fake tag heuer watches fake tag heuer watches , I consider it back again, allow me to are living within your treehouse village I m certain you truly are amazing plenty of to justify that aren t I amazing? fake watches fake watches habits I really like how simple outdated manipulative Jet is replicawatches replicawatches . He s simply so great at it! Observing his speech to his staff rolex new watches , you may notify all of them adore him and he performs everything correctly, genuinely amping them up rolex classic women fake rolex classic women fake . rolex submariner vintage So, then, though some of them plainly don t really like the concept of flooding the city, he has all of them overestimated on, very well

Reviewer: alilu (Podpis) · Date: 2012-11-20 07:24 · On: Rozdział 1

gorgeous curve completely. Noble tows the snow to spin the skirt pendulum to display screen has the affectionate breath particularly the female features fake vacheron constantin fake vacheron constantin replica rolex watches for men replica rolex watches for men . two. Sassi Holford wedding ceremony gown layout traditional tailor and contemporary preferred factor superb union replica watch replica watch . This design of really lofty nuptial gown hich collar, the unfastened skirt style and design has Audrey noblly the Hepburn form stylish rolex watches online service rolex , extremely suited metropolis wedding ceremony ceremony used ladies rolex . three replica montblanc replica montblanc . The Manuel Mota nuptial gown design and style allows the females open up present box s instantance, gets the present day age, passionate! Within the Manuel Mota nuptial gown layout provides the flower bud silk typically the trace. This segment of flower bud silk

Reviewer: Lester (Podpis) · Date: 2012-10-08 12:35 · On: Rozdział 1

with places which makes it significantly safer for me if I do go down. burgundy sexy bridesmaid dress burgundy sexy bridesmaid dress For any top quality bike jacket that's constructed from a substantial class leather-based and is also effectively stitched and re enforced $250 to $350 is a really acceptable selling price. cheap cocktail dresses under 50 cheap cocktail dresses under 50 You'll find low-cost generic no title jackets for considerably considerably less pink dress pink dress , nevertheless the standard of individuals is de facto negative. I'll inform you a tale about shopping for certainly one of all those generic created in Pakistan sort driving jackets in the sec. New Fashion Dresses New Fashion Dresses Anyhow I'd select a top quality title manufacturer on the subject of bike attire. Icon motorbike jackets and equipment are almost certainly the preferred today and Icon doe make excellent things that is definitely generally fashionable in addition. The good point about Icon

Reviewer: Lester (Podpis) · Date: 2012-10-08 05:06 · On: Rozdział 1

clean every kind of sneakers each within and out headphone amplifier . To accomplish your spring thoroughly clean slip Kiwi Freshins into your footwear; these extremely slim breathable shoe liners using a mild fragrance will provide you with a sense of freshness all day long lengthy. Contacting all shoe-a-holics!Give into your dependancy and take pleasure in shoe heaven, courtesy of shoe treatment skilled turntable stylus, Kiwi. They are providing 10 blessed gals a shoe-a-holic present established, well worth . Just about every semi-transparent pink shoebox has a slogan T-shirt plus the most up-to-date Kiwi merchandise, usb bluetooth wedding dress stores such as new Kiwi Smiling Payment best case for iphone 4 . To enter, you should deliver your particulars by e-mail (brand iphone 4g , deal with, e-mail and daytime get hold of information) to kiwi@xec. co. british isles white iphone 5 case . Then to validate your entry

Reviewer: Lester (Podpis) · Date: 2012-10-08 05:05 · On: Rozdział 1

blog [url=http://www.fronter.com]blog[/url] blog blog http://www.fronter.com

Reviewer: Miriel (Podpis) · Date: 2007-11-23 16:10 · On: Rozdział 1

Teraz, jak idzie zima, to mi si zachciao usi w tej wspaniaej bibliotece, w jakim mikkim fotelu, obok na stoliku filianka z kaw, wok drewniane regay uginajce si od tylu niesamowitych ksig, o ktrych M.L. wspomnia. Tak mogabym spdzi ca zim, a wok zanieone Alpy, zapomniana dolina, nad dolin chmury jak sklepienia wykutych w skaach hal.

Elring napisaa: „Co si tyczy samego opowiadania - ja bym moe wolaa, eby wszystko nie byo wyoone tak explicite, eby pewne rzeczy byy tylko ledwo zaznaczone, munite, eby trzeba byo wicej si domyla.”

A dla mnie nie jest w tym opowiadaniu wszystko oczywiste. Pojawia si w nim wiele okrele ktrych nie znam, a znajc M.L., sdz, e na pewno nie s bez znaczenia ;-) Ale powoli, jak bd miaa chwil czasu, eby troch poszuka, to sprawdz sobie to i owo.
I wcale nie jest dla mnie jasne, kto jest gospodarzem domu w dolinie. Ale na pewno jest to kto bardzo interesujcy :-)

Opowiadanie bardzo mi si podoba, wrzuciam do ulubionych. Bardzo si to dobrze czyta w takim klimacie przedwitecznym.

Reviewer: Elring (Podpis) · Date: 2007-11-22 18:32 · On: Rozdział 1

Bardzo podoba mi si pomys fanfiku o Tolkienie - w kocu to te posta z legendarium :-) I wreszcie si dowiedziaam, jak nauczy si westronu :D Co si tyczy samego opowiadania - ja bym moe wolaa, eby wszystko nie byo wyoone tak explicite, eby pewne rzeczy byy tylko ledwo zaznaczone, munite, eby trzeba byo wicej si domyla. Ale to tylko ja :D

Odpowied autora(autorw): Ciesz si, e pomys si podoba. Tak jak ciesz si z wszystkich pozytywnych opinii. Elring, take poczatkowo chciaem i planowaem, by by jak najbardziej tajemnczy, by jak najmniej rzeczy byo podanych explicite. Ale zwyczajnie, sam mi sie uoy w tak narracj i postanowiem jej nie burzy. Pomny tezy , i lepsze jest wrogiem dobrego. :D

Reviewer: Lomendil (Podpis) · Date: 2007-11-22 12:27 · On: Rozdział 1

Czyta si bardzo przyjemnie, troch mi przypomina ksik o tajemniczej mapie, w ktrej take wystpuje John - ten John - i mody "Jack", oraz Charles.
Aha, zauwayem literwk: Mabiogion zamiast Mabinogion :-)

Reviewer: ZairUgruNad (Podpis) · Date: 2007-11-21 13:25 · On: Rozdział 1

Kto mgby stwierdzi, e nie nale do spostrzegawczych czytelnikw, bowiem podeszam do tekstu zupenie odwrotnie ni Tici i na pocztku tekstu John by Johnem, a Hilary - Hilarym. Zasadniczo nie prbuj odgadywa "co Autor mia na myli" poniewa uwaam, e skoro na samym pocztku nie napisa wprost kim s bohaterowie, to znaczy, e mia w tym konkretny cel. A na spostrzeenia w moim przypadku przychodzi czas, gdy mam w miar kompletny obraz sytuacji :-) W kadym razie przez dugi czas z wielk przyjemnoci czytaam po prostu o piknej przygodzie, jak bya wdrwka po grach oraz niecodzienne spotkanie w domu, zagubionym pord Alp Szwajcarii. Jednake jako rzecz zupenie oczywist potraktowaam fakt, e jest to spotkanie ze rdziemiem. Po prostu inaczej by nie mogo. Moe midzy innymi dlatego, e dla mnie osobicie kada grska wdrwka, choby krtka, jest wdrwk po rdziemiu.


Jednak pomimo wczeniejszej wzmiance o skrzywionym nosie Johna - pamitce po meczu rugby, dopiero podarowanie Czerwonej Ksigi uwiadomio mi, ktry to John jest jest jednym z bohaterw. Sdz jednak, e przyjemno z tego odkrycia bya wiksza ni satysfakcja z trafnoci poczynionych na samym pocztku spostrzee.


Bardzo podoba mi si byskotliwa dyskusja na temat mitologii i jej korzeni. Szczeglnie, e bardzo przemawia do mnie teoria wsplnego rda mitw, i fakt, e nie jest ono mitem, ale faktyczn histori. Histori, ktra zreszt nadal trwa - w nas i obok nas.


Rkopimiennego Beowulfa nie odebraam jako kamienia z Rosetty, ale jako klucz lingwistyczny, wykonany w oparciu o najlepszy mozliwy kawalek mitologii "z naszego swiata".


Pomimo, e akcja opowiadania nie dzieje si geograficznie w rdziemiu, to jego klimat towarzyszy przez cay tekst i, co najwaniejsze - zostaje po jego lekturze :-)

Odpowied autora(autorw): Tu dodam tylko jedno. Wielkie dziki Zair. twoj beta-reading, jest nie bez znaczenia dla finalnej postaci tego tekstu. :D

Reviewer: Tici (Podpis) · Date: 2007-11-20 19:44 · On: Rozdział 1

Ooooch...
Zaczam to czyta z uwag, bo widzc, e historia zaczyna si w Alpach, zaczam spodziewa si niespodzianki, a raczej Niespodzianki, majc w pamici inne opowiadanie, ktre rwnie zaczynao si tak bardzo daleko od brzegw rdziemia...
I pierwsze, co mi si rzucio w oczy, to imiona wdrwcw. John i Hilary, Hilary i John... Przez moment nie mogam uwierzy, kogo widz wdrujcego alpejskim szlakiem. A potem...
A potem bya cieka nad dolin i dom w dolinie, przyjanie mrugajcy wiatami. I zapach drzew, ciepe powietrze, i krta cieka - dawno znany szlak, prowadzcy do miejsca rwnie znanego... I przez moment uwierzyam, e oto widz, skd pojawia si wizja Ostatniego Przyjaznego Domu... A potem ujrzaam gospodarza i zrozumiaam, kim jest. I nie byo ju zdziwienia, bo pozosta ju tylko zachwyt. Bo znaam to juz wczeniej, opowiedziane, przeczytane... Bo wszystko stao si nagle znajome i zrozumiae - wystrj pokoju, smak jedzenia... Bo zamiast Hilarego widziaam nagle zmczonego Sama Gamgee, sigajcego po kolejn dokadk... I ksiegi... I nagle wiedziaam, spodziewaam si, co si stanie. Oczekiwaam tej oprawionej w czerwon skr ksigi...
Nie spodziewaam si tylko Beowulfa - tego "kamienia z Rosetty". Ale to pasuje, tak bardzo pasuje...
Co jeszcze mog doda? Chyba tylko to, e tekst roi sie od smaczkw, jakie tylko M.L. mg w nim umieci. Bawatska, ezoterycy, teoria Mu czy Lemurii - to wszsytko stapia si w jedn, idealn caoc...
Dzikuj, e mogam go przeczyta :)

Musisz zaloguj się (zarejestruj się) by skomentować.